Classificatie
Soort
Kever: pelskever, tapijtkever en museumkever.
Latijnse naam
Anthrenos Verbasci
Familie
Dermestidae
Omschrijving
Tapijtkevers zijn tussen de 2 en 4 mm lang, de pelskever is 4,5 tot 6 mm lang. De gewone tapijtkever is bruin of zwart van kleur en is gespikkeld met gele en witte schubben. De pelskever is zwart en bedekt met witte haartjes.
Gedrag
Tapijtkevers eten over het algemeen dierlijke producten en soms voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Deze keversoort voelt zich het meest op zijn gemak op plekken waar hij niet wordt gestoord, bijvoorbeeld onder tapijten en plinten.
Leefomgeving
De gewone tapijtkever komt vooral voor in Europa en Engeland. Van oorsprong is hij subtropisch en gevoelig voor kou. Om zich te kunnen ontwikkelingen leeft de tapijtkever het liefst in warme en droge omgevingen. Toch kan de tapijtkever ook goed overleven in voedingsmiddelen met een laag vochtgehalte. Zoals zijn naam al aangeeft, leeft de museumkever het liefst in musea. De pelskever wordt vaak gevonden in vachten, pelzen, textiel en graan. Een volwassen tapijtkever is ook graag buiten en leeft van pollen en nectar.
Risico's
De kevers kunnen om verschillende redenen een risico vormen. Zo vormt de tapijtkever een grote bedreiging voor textiel, omdat de larven aanzienlijke schade kunnen veroorzaken aan producten die keratine bevatten. Dit zijn producten als wol, vacht en leer. De schade neemt vaak de vorm aan van gaten in het textiel. Omdat larven geen spinsel of ontlasting achterlaten, wordt de aanwezigheid van de kever vaak pas ontdekt op het moment dat er al aanzienlijke schade aan het textiel is ontstaan. De museumkever kan ook een risico vormen voor musea, omdat het zich graag nestelt in opgezette en gedroogde kunststukken.
Tapijtkever bestrijden
De tapijtkever kan worden bestreden met AquaPy EW 165, een insecticide ter bestrijding van kruipende en vliegende insecten. Ook Ficam W kan worden ingezet.