Broodkever

Print page
Biscuit Beetle

Classificatie

Soort
Voorraadaantastende insecten

Latijnse naam
Stegobium Paniceum

Familie
Anoblidae

Omschrijving

De broodkever is ovaal van vorm en roodbruin van kleur. Een volwassen exemplaar kan 2 tot 3,5 mm lang worden. Met zijn cilindervormige lichaam lijkt de broodkever een bochel te hebben. De huid is bedekt met korte, geelachtige haartjes.

Gedrag

De broodkever staat bekend om zijn vermogen om veel graanproducten, zoals bloem en brood, aan te tasten. Naast graan, is de broodkever ook dol op producten als vachten, leer, kruiden, specerijen en soms zelfs farmaceutische producten. Omdat de broodkever op vrijwel elk soort voedsel kan overleven, wordt het insect op een groot aantal verschillende plaatsen aangetroffen. De broodkever heeft vleugels, maar reist voornamelijk door van de ene voedselbron naar de andere te gaan. De broodkever plant zich voort door zijn eitjes op een voedselbron te leggen. Zodra de eitjes uitkomen, beginnen de larven met het eten van het voedsel. In warme streken kunnen zelfs vier generaties broodkevers per jaar voorkomen.

Leefomgeving

Broodkevers kunnen over de hele wereld worden gevonden, maar overleven het beste in warme streken met een gematigd klimaat. De broodkever is namelijk dol op warmte. Verder is de broodkever ook veel aanwezig op locaties waar een grote verscheidenheid aan droge voedselproducten is opgeslagen, zoals winkels en voorraadkasten.

Risico's van de broodkever

De broodkever is een aantaster die grote schade toe kan brengen aan graan dat is opgeslagen in bijvoorbeeld graanschuren of graansilo's. Ook voedt het dier zich met een grote verscheidenheid aan drankconcentraten. Producten die door broodkevers zijn aangetast zijn besmet. Omdat de larven van de broodkever in staat zijn door zilverfolie, aluminiumfolie en loodfolie heen te kauwen, gaan verpakkingen ook vaak kapot. Tot slot kunnen boeken en manuscripten ook door de broodkever worden aangetast.

Broodkever bestrijden

De broodkever kan worden bestreden met AquaPy, een insecticide dat kan worden gebruikt op plaatsen waar voedsel wordt verwerkt en opgeslagen. Op plaatsen waar graan wordt opgeslagen, kan K-Obiol worden gebruikt om de broodkever te bestrijden.

Carpet Beetle

Tapijtkever

De gewone tapijtkever is bruin of zwart en gespikkeld met...

Lees meer

De Meelmot

Lees meer

Graanklander

Lees meer
Lesser Grain Borer

Kleine Graanboorder

Graanboorders worden aangetroffen bij een grote...

Lees meer