Huismuis

Print page

Classificatie

Soort
Knaagdier

Latijnse naam
Mus Musculus

Familie
Muridae

Omschrijving

Een volwassen huismuis is meestal 60 tot 90 mm groot, heeft een staartlengte van 80 tot 100 mm en weegt 15 tot 33 gram. De huismuis kan worden herkend aan zijn keutels; deze hebben vaak dezelfde vorm als rijstkorrels en zijn 3 tot 6 mm lang.

Gedrag

Huismuizen gaan nooit ver weg van hun nest. Ze gebruiken altijd dezelfde route van en naar het nest en blijven het liefst dichtbij een muur. De opeenhoping van vet, urine en stof in hun vacht veroorzaakt vette strepen op oppervlakten dat duidt op hun aanwezigheid. Om een nest te bouwen, vernielt de huismuis vaak materiaal in zijn omgeving.

Leefomgeving

De huismuis komt van oorsprong uit Oost-Azië, maar is tegenwoordig over de gehele wereld verspreid door mee te liften op de distributie van graan en voedsel. De huismuis leeft vaak in gras- of struikrijke gebieden en maakt zijn nest in ondiepe holletjes. Bovengronds is hij ook in nesten op dichtbegroeide plekken te vinden. Buiten wordt de huismuis vaak gevonden in een blader- of takkenhoop, of in de buurt van een stapel stenen. Bij kouder weer gaat de muis naar binnen op zoek naar warmte. Daar leeft hij graag dichtbij een voedselbron.

Risico's van de huismuis

Omdat muizen praktisch incontinent zijn en continu urineren, besmetten ze vrijwel alle oppervlakten waar ze overheen dribbelen. Een infestatie aan muizen is dan ook te herkennen aan de muffe, schimmelige geur van hun urine. Verder laten muizen veel voedsel verloren gaan doordat ze landbouwgewassen, opgeslagen voedsel en voedselproductieketens aantasten. Ook zorgen ze voor indirecte voedselverliezen door het vernielen van verpakkingsmateriaal.

Muizen bestrijden

Muizen kunnen worden bestreden met de rodenticiden Rodilon Block, Rodilon Trio en Racumin Foam. Voor effectieve bestrijding kunnen deze rodenticiden in combinatie met elkaar worden gebruikt.

Produits recommandés

Rodenticide

Rodilon Block

Rodenticide voor het bestrijden van bruine en zwarte ratten...

Lees meer
Rodenticide

Rodilon Wheat Tech

Granulaat lokaas (korrels)

Toelatingsnummer: BE2011-0006. Rodilon® Wheat Tech is...

Lees meer
Rodenticide

Rodilon Pasta

Toelatingsnummer: BE2011-0012 Rodenticide voor het...

Lees meer
Rodenticide

Harmonix Rodent Paste | NU beschikbaar !

Harmonix® Rodent Paste is het resultaat van jarenlange...

Lees meer
Rodenticide

Harmonix Monitoring Paste

Pasta

Harmonix Monitoring Paste werd ontwikkeld voor gebruik in...

Lees meer
Rodenticide

Racumin Foam

Rodenticide voor de bestrijding van bruine ratten en...

Lees meer