Bruine Rat

Print page

Classificatie

Soort
Knaagdier

Latijnse naam
Rattus norvegicus

Familie
Muridae

Omschrijving

Een volwassen bruine rat is vaak 180 tot 250 mm lang en heeft een staartlengte van 160 tot 210 mm, iets korter dan het lichaam zelf. De bruine rat heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een bruine vacht met een witte, gelige onderbuik. Om de bruine rat te identificeren, kan het nuttig zijn om naar de uitwerpselen te kijken. De uitwerpselen van een bruine rat hebben de vorm van een olijvenpit, eindigen in een punt en zijn ongeveer 20 mm lang.

Gedrag

Voor de bruine rat is het belangrijk dat hij constant kan knagen op sterke, niet-eetbare materialen. Dit helpt hem om zijn snelgroeiende knaagtanden kort te houden. Hij zal dan ook op alles knagen dat op zijn pad komt. Als de condities er geschikt voor zijn, kan de bruine rat zich het gehele jaar door voortplanten.

Leefomgeving

De bruine rat komt van oorsprong uit Centraal- en Oost Azië, maar komt vanaf ongeveer de 17e eeuw ook voor in Europa. Het plaagdier leeft vooral in velden en boerengebieden, maar als hij geen kant en klare voedselbronnen tot zijn beschikking heeft, zal de rat hier in gebouwen naar op zoek gaan. Bruine ratten zijn ook vaak te vinden in vochtige en niet te warme omgevingen, zoals keldere, vuilnisbelten, graan-en houtopslagplaatsen. Hun territorium wordt meestal niet al te ver van voedselbronnen gevestigd.

Risico's van de bruine rat

Omdat de bruine rat constant op sterke materialen moet knagen om zijn knaagtanden kort te houden, kan hij behoorlijk veel schade veroorzaken. Ook produceert het plaagdier veel uitwerpselen en urine en vervuilt het daarmee alles dat met de uitwerpselen in contact komt. Omdat het een drager is van meer dan 45 soorten ziekten, kan het water, voedsel en de omgeving vervuilen. Daarnaast kunnen bruine ratten een risico vormen voor de voorraad van veldgewassen en opgeslagen voedsel.

Bruine rat bestrijden

Bruine ratten kunnen worden bestreden met de rodenticiden Rodilon Block, Rodilon Trio en Racumin Foam. Rodilon Block en Rodilon Trio kunnen worden ingezet als lokaas, Racumin Foam is een schuimaanvulling dat kan worden gebruikt om de ratten te bestrijden.

Produits recommandés

Rodenticide

Rodilon Pasta

Toelatingsnummer: BE2011-0012 Rodenticide voor het...

Lees meer
Rodenticide

Rodilon Block

Rodenticide voor het bestrijden van bruine en zwarte ratten...

Lees meer
Rodenticide

Rodilon Wheat Tech

Granulaat lokaas (korrels)

Toelatingsnummer: BE2011-0006. Rodilon® Wheat Tech is...

Lees meer
Rodenticide

Harmonix Monitoring Paste

Pasta

Harmonix Monitoring Paste werd ontwikkeld voor gebruik in...

Lees meer
Rodenticide

Harmonix Rodent Paste | NU beschikbaar !

Harmonix® Rodent Paste is het resultaat van jarenlange...

Lees meer
Rodenticide

Racumin Foam

Rodenticide voor de bestrijding van bruine ratten en...

Lees meer