Zwarte rat

Print page
Rat

Classificatie

Soort
Knaagdier

Latijnse naam
Rattus rattus

Familie
Muridae

Omschrijving

Een volwassen zwarte rat bereikt meestal een lengte van 180 tot 230 mm en heeft een lange staart van 180 tot 240 mm. Hij weegt vaak rond de 120 tot 300 gram. De keutels van de rat zijn vaak een goede manier om de rat te identificeren. Deze zijn ongeveer 12 mm lang en lopen uit in een punt. De kleur van de zwarte rat loopt van zwart tot lichtbruin. De buik is van een lichtere kleur. Zijn snijtanden groeien ongeveer 10 cm per jaar.

Gedrag

De zwarte rat is voortdurend bezig met knagen om zijn snijtanden scherp te houden. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade, omdat hij knaagt op alles wat hij tegenkomt. Omdat de rat vaak urineert en keutels laat vallen, besmet hij vrijwel alles waarmee hij in contact komt. De zwarte rat leeft langer dan de bruine rat (rattus norvegicus).

Leefomgeving

De zwarte rat komt van oorsprong uit India en Oost-Afrika, maar is 2.000 jaar geleden al naar Europa gekomen. De zwarte rat is nu over de gehele wereld te vinden. Voorheen werd de rat in de Benelux vooral in de zomer geconstateerd, maar door de klimaatverandering kan hij hier nu ook gemakkelijk in de winter overleven. De rat wordt vaak buitenshuis gevonden en leeft het liefst in velden en op landbouwgrond. Hij zal in gebouwen klimmen om op zoek te gaan naar voedsel als er buiten geen voedselbronnen meer beschikbaar zijn.

Risico's van de zwarte rat

Omdat de rat een drager is van meer dan 45 verschillende ziekten en water en voedsel besmet, kan hij een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Verder tast hij landbouwgewassen en opgeslagen voedsel aan en vernielt hij verpakkingsmateriaal.

Zwarte rat bestrijden

De zwarte rat kan worden behandeld met onze rodenticiden: Racumin Foam, Rodilon Block en Rodilon Trio. Deze producten zijn alleen beschikbaar voor professionele ongediertebestrijders.