Biggenkruid

Print page

Classificatie

Soort
Breedbladig onkruid

Latijnse naam
Hypochoeris radicata

Omschrijving

Biggenkruid is een meerjarig onkruid dat overal in Europa groeit. Biggenkruid wordt ook wel valse paardenbloem genoemd, omdat de bloem van biggenkruid wat wegheeft van een paardenbloem. Dit onkruid valt op door de rozet van grondbladeren. Door de bedekking van stugge haartjes op het blad lijken deze grondbladeren ruw en borstelig. De bladeren kunnen een lengte van 20 tot 30 cm bereiken en zijn onregelmatig gelobd. Bij het breken van de stengel komt er een melkachtig sap vrij.

Wanneer groeit biggenkruid?

Biggenkruid bloeit het hele jaar door, maar komt vooral veel voor in de lente. De zaadjes van biggenkruid ontstaan na de bloei en zijn licht van gewicht. De verspreiding van de zaadjes gaat vaak via de wind, maar soms liften de zaadjes ook met dieren mee.

Wat zijn de nadelen van biggenkruid?

Biggenkruid kan een extreem hardnekkig onkruid zijn dat overal doordringt. Het komt vooral veel voor op grasvelden, in tuinen en in weilanden. Doordat het de voedingsstoffen uit de bodem opneemt, kan het de hoeveelheid gras in een veld verminderen. Daarnaast denkt men dat biggenkruid giftig is voor sommige dieren, waaronder paarden.

Biggenkruid bestrijden

Biggenkruid kan worden behandeld met Zapper, een totaal herbicide voor bestrijding van onkruid op doorlaatbare permanent onbeteelde terreinen.

Kruiskruid

Lees meer

Dubbelkelk

Lees meer
Creeping Oxalis - Bayer Golf Management

Gehoornde klaverzuring

Gehoornde klaverzuring of oxalis is een soort die...

Lees meer
White-clover - Bayer Golf Management

Witte Klaver

Het is inheems in Europa en verreweg het meest voorkomende...

Lees meer

Paardenbloem

Grote gele bloemen die uitkomen op holle stelen van maart...

Lees meer