Spin

Print page

Classificatie

Latijnse naam
Araneae

Omschrijving

Er zijn meer dan 35.000 soorten spinnen die aanzienlijk in grootte kunnen verschillen. Spinnen zijn over het algemeen verdeeld in twee orden:
- Primitieve spinnen: deze spinnen zijn tangkakigen en hebben een verticale bijtrichting
- Moderne spinnen: deze spinnen zijn rechtkakig en hebben een horizontale bijtrichting. ~
Mannenspinnen zijn kleiner dan vrouwenspinnen. De gemiddelde lengte van kleine spinnen is 4 tot 8 mm. In tegenstelling tot insecten, hebben spinnen slechts twee verschillende lichaamsdelen: de cephalothorax, dat een combinatie is van de kop en borstkas, en het achterlijf. In de cephalothorax zitten de giftanden, de tastorganen, ogen en pootjes. Het achterlijf bevat de spinorganen die de zijdeachtige draden produceren zodat de spin een web kan vormen.

Gedrag

Spinnen spelen een belangrijke rol bij het in bedwang houden van de insectenpopulatie. Spinnen scheiden zijde af en produceren een vloeistof die in zijde verandert zodra deze in aanraking komt met lucht. Om hun prooi te verlammen gebruikt de spin gif. Het gif van sommige soorten spinnen, zoals de zwarte weduwe en de bruine kluizenaar, is gevaarlijk voor mensen. Het paringsritueel van de spin, dat plaatsvindt in de herfst, is complex. Mannenspinnen moeten namelijk voorkomen dat ze worden opgegeten door een vrouw. Dit doen ze door eerst een web te maken en daar het zaad in te leggen. Vervolgens bevruchten ze het vrouwtje.

Leefomgeving

De meeste soorten spinnen hebben een voorkeur voor het buitenleven. De spinnen die in huis zitten zijn vaak mannetjes die voor vrouwtjes op jacht zijn. Als de temperaturen lager worden, komen spinnen graag naar binnen voor warmte.

Risico's

Spinnen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar vormen vooral overlast. Ze planten zich namelijk snel voort en maken spinnenwebben op plekken die moeilijk te bereiken zijn. Hun gif gebruiken ze eerder op dieren dan op mensen. Een spinnenbeet veroorzaakt vaak enkel plaatselijke pijn, roodheid en zwelling. Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen, bijvoorbeeld een gevoel van misselijkheid en duizeligheid. In extreme gevallen kan necrose, afsterving van weefsel, ontstaan. Maar dit komt zelden voor.

Behandeling

Spinnen kunnen worden bestreden met verschillende soorten bestrijdingsmiddelen.

Zilvervisje

Zilvervisjes zijn nachtelijke en geheimzinnige insecten die...

Lees meer