Classificatie
Soort
Kruipend insect
Latijnse naam
Lepisma saccharina
Omschrijving
Een volwassen zilvervisje is meestal 15 mm lang. Hij is vleugelloos en heeft een slank, toelopend lichaam met een geschubde, zilverkleurige huid. Hierdoor wordt hij glibberig en kan hij gemakkelijk in kleine spleetjes glijden. Een zilvervisje gebruikt zijn voelsprieten in de paringsdans. Zijn cerci, de drie aanhangsels die uit het achterlichaam steken, gebruikt hij om zijn vijanden waar te nemen.
Gedrag
Zilvervisjes zijn nachtdieren, ze houden zich meestal verborgen en zijn moeilijk te ontdekken. Zilvervisjes staan er daarom om bekend gemakkelijk een plaag te worden. Verder hebben ze destructieve voedingsgewoonten en voeden ze zich door een ongebruikelijk dieet dat bestaat uit o.a. papier en lijm. Behang en boeken zijn hierdoor hun voornaamste doelwitten. In tegenstelling tot andere insecten, ondergaan zilvervisjes geen metamorfose; ze gaan van het eistadium rechtstreeks naar de nimffase.
Leefomgeving
Zilvervisjes komen over de gehele wereld voor. Ze zoeken in gebouwen naar donkere en vochtige plekken en gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. Ze worden meestal gevonden in spleten, kieren, openingen en barsten.
Risico's van zilvervisjes
Omdat zilvervisjes lang onopgemerkt kunnen blijven, kunnen ze veel schade aanrichten. Naast papier en rottende etensresten, kunnen ze ook tapijten, meubilair en linnengoed aantasten. Zilvervisjes zijn vooral gek op allerlei soorten stoffen, zoals cellose, en kunnen daarom ook shampoo en andere schoonheidsproducten bederven. Hun feces en afscheidingen laten gele sporen achter.
Zilvervisjes bestrijden
Zilvervisjes kunnen effectief worden bestreden met onze biociden, waaronder K-Othrine Flow 25 en Maxforce Platin.