Wespen

Print page

Classificatie:

Soort
Vliegend ongedierte

Latijnse naam
Vespula vulgaris

Familie
Vespidae

Omschrijving

Er zijn verschillende soorten wespen, welke in afmeting verschillen. De gewone wesp is meestal 12 tot 17 mm lang. De koningin is iets groter, sommige koninginnen kunnen zelfs 30 mm lang worden. De meeste soorten zijn felgekleurd en hebben zwarte, gele en oranje kleuren. Deze kleurencombinaties geven aan dat ze een krachtige steek hebben en dus met rust moeten worden gelaten. De grootste wesp is de horzel, deze komt minder voor. Andere soorten zijn de gewone wesp, de Duitse wesp, de boomwesp, de Noorse wesp, de koekoekswesp en de rode wesp.

Gedrag

Wespen kunnen in twee verschillende categorieën worden verdeeld: sociale wespen en solitaire wespen. De sociale wespen kunnen nare steken geven en leven in kolonies. De meeste wespen behoren echter tot de solitaire wespen die niet steken. Alleen de vrouwtjeswesp heeft een ovipositor, een legboor, waarmee ze kan steken. Deze vrouwtjeswesp steekt vooral om haar nest te verdedigen en kan dit meerdere keren achter elkaar doen.

Leefomgeving

De meeste soorten wespen zijn afkomstig uit Europa en Noord-Afrika. De wespen leven in verschillende leefgebieden. Sommige soorten leven ondergronds en bouwen daar hun nesten. Andere soorten wonen liever in gaten, zoals holle bomen of open plekken in gebouwen. De wesp bouwt zijn nest in elk gat of open structuur dat voldoende steun biedt om het te dragen. Boomwespen hangen hun nest bijvoorbeeld aan de takken van bomen, terwijl de Noorse wesp kleine nesten maakt die aan twijgjes hangen van bijvoorbeeld kruisbessen- en meidoornstruiken.

Risico’s van wespen

De wesp vormt vooral een risico voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken.

Wespen bestrijden

Wespen kunnen worden bestreden met AquaPy EW 165 en Ficam W, twee insecticiden tegen kruipende en vliegende insecten.