Duitse kakkerlak

Print page

Classificatie

Soort
Kakkerlak

Latijnse naam
Blatella Germanica

Familie
Blatellidae

Omschrijving

De Duitse kakkerlak is een kleiner soort kakkerlak en in volwassen staat 13 tot 16 mm lang. Hij is te herkennen aan twee donkerbruine strepen die aan de buitenkant van het protonum naar beneden lopen. Verder is deze kakkerlak lichtbruin tot donkerbruin van kleur.

Gedrag

De Duitse kakkerlak is over het algemeen sneller dan andere kakkerlaksoorten en beweegt zich snel voort op zowel horizontale als verticale oppervlakten. Ook lijkt deze soort makkelijker te kunnen overleven in gebouwen dan andere soorten kakkerlakken. Dit komt onder andere doordat hij een korte levenscyclus heeft, maar wel met het vermogen om zich constant voort te planten. Dit versnelt de groei van de populatie. Daarnaast zijn Duitse kakkerlakken moeilijker te detecteren, omdat ze sneller en kleiner zijn dan andere soorten.

Leefomgeving

Oorspronkelijk komt de Duitse kakkerlak uit tropisch Afrika, maar tegenwoordig is het dier wereldwijd verspreid. Deze kakkerlaksoort geeft de voorkeur aan een warme, vochtige, donkere en goed verborgen omgeving. Hij leeft veel in afvoerkanalen, afvoerbuizen en op boten. Omdat de kakkerlak zich met veel verschillende voedingsstoffen voedt, bevindt hij zich ook graag op plaatsen waar voedsel wordt opgeslagen en bereid. Tot slot wordt hij ook steeds vaker gevonden in riolen en andere ondergrondse structuren. De Duitse kakkerlak zoekt zijn voedsel vooral in de bewoonde gedeelten van gebouwen, in afvoerkanalen, in aan- en afvoerbuizen en in spleten.

Risico's van de Duitse kakkerlak

Zowel de nymphen, larven als volwassenen besmetten en infecteren voedsel terwijl zij het verzamelen. Ook scheiden ze een stinkende afscheiding uit hun lichaam die ook het voedsel bevuilt en infecteert. Net als andere kakkerlakkensoorten, laat de Duitse kakkerlak bacteriën achter terwijl hij loopt en voedsel verzamelt. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers als Salmonella en E.coli worden overgebracht op elk oppervlak waarop hij loopt. Ook laat de Duitse kakkerlak zijn opperhuid, uitwerpselen en andere resten vallen, wat astma en andere allergieën kan veroorzaken.

Duitse kakkerlak bestrijden

Om de Duitse kakkerlak zo effectief mogelijk te bestrijden, kunt u gebruikmaken van de producten uit onze Maxforce-gamma: Maxforce Platin, Maxforce White en Maxforce Quantum. Verder kunnen AquaPy® EW 165, Ficam® W, K-ohtrine Flow 25 en de Solfac producten ook een oplossing bieden.

Amerikaanse kakkerlak

Lees meer

Oosterse kakkerlak

Lees meer