Amerikaanse kakkerlak

Print page

Classificatie

Soort
Kakkerlak

Latijnse naam
Periplaneta americana

Familie
Blattidae

Omschrijving

De Amerikaanse kakkerlak is de grootste van de veel voorkomende kakkerlaksoorten en kan een lengte van 50 mm krijgen. Hij is roodbruin van kleur en kan vliegen. De vleugelspanwijdte is gelijk aan de lichaamslengte. De Amerikaanse kakkerlak is van oorsprong afkomstig uit tropisch Afrika, maar is tegenwoordig overal ter wereld te vinden.

Gedrag

De Amerikaanse kakkerlak is een nachtdier dat in groepsverband leeft. Overdag verstopt hij zich in kieren en spleten. Wanneer de kakkerlak uit zijn schuilplaats komt, beweegt hij zich met onvoorspelbare reactietijden razendsnel voort. Hoewel de voornaamste schuilplaatsen van de kakkerlak zich buiten de gebouwen bevinden, zoekt de Amerikaanse kakkerlak zijn voedsel in bewoonde gedeelten van gebouwen, afvoerkanalen, aan- en afvoerbuizen en spleten.

Leefomgeving

Over het algemeen houdt deze kakkerlak van een vochtige en warme omgeving, maar hij kan ook goed overleven in droge omstandigheden. De kakkerlak leeft vooral in afvoerkanalen, afvoerbuizen en andere ondergrondse structuren. Boten zijn ook een veelgebruikte verstopplaats voor de kakkerlak. Omdat de kakkerlak zich met veel verschillende soorten voedsel voedt, zal hij veelal te vinden zijn op plekken waar voedsel wordt bereid en opgeslagen.

Risico’s van de Amerikaanse kakkerlak

Het grootste risico van Amerikaanse kakkerlakken zit in de bacteriën die deze insecten achterlaten wanneer ze ergens lopen. Hiermee worden ziekteverwekkers als Salmonella en E.coll overgebracht op het oppervlak waarop ze lopen. Ook kunnen de resten die de kakkerlak achterlaat, zoals de opperhuid en uitwerpselen, astma en andere allergieën opwekken.

Amerikaanse kakkerlak bestrijden

De Amerikaanse kakkerlak kan worden bestreden met de bestrijdingsmiddelen uit de Maxforce productlijn: Maxforce Platin, Maxforce White en Maxforce Quantum., de Solfac-producten, Solfac EW 050 en Solfac WP 10, zijn geschikt om kakkerlakken te bestrijden en ook met Aquapy®, Ficam® W, K-Othrine® Flow.

Duitse kakkerlak

Lees meer

Oosterse kakkerlak

Lees meer