Vogelmijt

Print page

Classificatie:

Soort
Mijten

Latijnse naam
Ornithonyssus

Omschrijving

Vogelmijten zijn erg klein, meestal 0,5 mm lang, en dus haast onzichtbaar voor het menselijk oog. Ze zijn ovaal van vorm, hebben 8 pootjes en hun lichaam is bedekt met korte haartjes. Omdat mijten transparant zijn van kleur, zijn ze zeer moeilijk te ontdekken.

Gedrag

De vogelmijt voedt zich met het bloed van vogels en heeft een gastheer nodig om te kunnen overleven. Ondanks zijn naam, staat hij er ook om bekend dat hij mensen en andere dieren bijt. Vanaf het moment dat de mijt contact maakt met een gastheer, blijft hij zich constant voeden en plant hij zich voort. Een vogel kan zo last krijgen van een massale infestatie mijten, wat in korte tijd zeer schadelijk kan zijn.

Leefomgeving

De mijt is over de hele wereld te vinden. Hij besteedt het grootste deel van zijn leven op of vlakbij een gastheer. Meestal zit hij onder de veren van de vogel, maar als het aantal mijten op de vogel erg groot is, worden ze uit het ‘nest’ geduwd en moeten ze ergens anders op zoek naar een gastheer. De vogelmijt kan koud weer goed verdragen.

Risico’s van vogelmijt

De risico’s van de vogelmijt zijn voor mensen niet erg groot. Een beet van een vogelmijt kan leiden tot zwellingen, intense jeuk en huidirritatie. Dit is het gevolg van het speeksel dat ze produceren terwijl ze genesteld zijn op de menselijke huid. Voor vogels zijn er wel risico’s, vooral als er sprake is van een grote infestatie. Dit kan de vogel verzwakken en hem uiteindelijk doodden als de infestatie niet wordt behandeld.

Vogelmijt bestrijden

Vogelmijt kan worden bestreden met Solfac 10 of AquaPy EW 165, twee insecticiden voor de bestrijding van vliegende en kruipende insecten. Alsook K-othrine® Flow 25