De bescherming van de gebruiker

Gebruikers van bestrijdingsmiddelen onderschatten het belang van goede bescherming vaak. Zij kiezen ervoor om geen beschermende kleding te dragen omdat het bijvoorbeeld storend is, of omdat ze het niet nodig vinden. Echter, op de lange termijn kunnen er wel schadelijke effecten ontstaan. Om de gebruikers van bestrijdingsmiddelen hierover te informeren, heeft Envu Environmental Science een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij gezet.

Print page

Blootstelling

De blootstelling aan (schadelijke) stoffen is het hoogst tijdens het bereiden van de middelen en het vullen van de sproeiers. Vooral de handen zijn dan blootgesteld aan de schadelijke stoffen en moeten dus goed beschermd worden.

Veiligheidsuitrusting

Bij het gebruiken van bestrijdingsmiddelen kunnen meerdere beschermingsmiddelen worden gebruikt:

 • Handschoenen
  Gebruik bij chemische producten altijd handschoenen om de huid te beschermen. Kies handschoenen van nitrine of neopreen en zorg ervoor dat de handschoenen een polsboord hebben. Zorg ervoor dat de handschoenen na gebruik goed worden gereinigd.
 • Bril of face shield
  Bescherm het gezicht met een bril of face-shield van polymerisatiehars of acetaat.
 • Laarzen
  Bescherm de voeten met waterdichte laarzen.
 • Masker
  Een masker zorgt ervoor dat de slijmvliezen of longen goed worden beschermd. Kies voor een masker met stoffilter of gasfilter.
 • Overall
  Draag een overall voor bescherming van de huid. Bevuilde kleding dat in contact komt met de huid kan namelijk voor een langere blootstelling zorgen. Zorg ervoor dat de overall regelmatig wordt gewassen.

Green Control Acadamy

Met de Green Control Acadamy informeert Envu Environmental Science haar gebruikers over onder andere veilig en verantwoord gebruik van de bestrijdingsmiddelen. In de presentatie ‘Bescherming van de gebruiker’ vindt u meer informatie over de manieren waarop u uzelf en omstanders kunt beschermen tegen schadelijke stoffen.