Hoe moet u Maxforce Platin gebruiken?

Print page
Kakkerlakken en zilvervisjes zijn erg hardnekkig en moeilijk om te bestrijden. Ze verschuilen zich op lastige plekken en planten zich erg snel voort. Envu Environmental Science’s Maxforce Platin is een zeer effectief lokmiddel dat is toe te passen op plekken waar andere producten niet te gebruiken zijn, zoals elektronische apparaten. Maxforce Platin is werkzaam tegen de meest voorkomende kakkerlakken. Sinds kort kan het middel ook tegen zilvervisjes worden ingezet. In dit artikel leggen we u uit hoe u Maxforce Platin het beste kunt gebruiken.

Toepassing

Maxforce Platin is een kakkerlakkenlokaas op basis van een gebruiksklare gel. Dit ongediertebestrijdingsmiddel kan worden gebruikt om kakkerlakken en zilvervisjes te bestrijden in de verschillende stadia van hun ontwikkeling. Maxforce Platin bevat Bitrex een stof dat zorgt voor een vermindering op het risico op toevallige inname door andere dieren of mensen.

Voorzorgsmaatregelen

Voor het gebruik van Maxforce Platin hoeven geen speciale voorzorgsmaatregelen te worden getroffen. Wel is het gebruik van handschoenen vereist, net als het gebruik van een veiligheidsbril. Wat betreft beschermende kleding is een overall van categorie 3 type 6 vereist. Mocht er kans op significante blootstelling zijn, overweeg dan een pak dat meer bescherming biedt.

Tijdens het gebruik

Bij het gebruik van Maxforce Platin is het voor maximaal effect aan te raden om de gel in en rondom de schuilplaatsen van de insecticide aan te brengen. Indien mogelijk tussen de schuilplaatsen voor maximaal effect. De gel kan worden aangebracht in hoeken, kieren, gaten, (lift)schachten, onder of achter meubilair. In tegenstelling tot conventionele insecticideformuleringen, is het middel tevens geschikt om aan te brengen in de buurt van elektrische en elektronische apparaten. Breng de gel aan in druppelvorm of als dunne lijntjes op de oppervlakten geïdentificeerde doelgebieden. Maxforce Platin moet buiten het zicht worden aangebracht, op plekken met weinig licht. Maxforce Platin dient niet aangebracht te worden:

  • Op plekken die toegankelijk zijn voor kinderen en huisdieren.
  • Op plekken die zeer stoffig, vochtig of vet zijn. Evenals oppervlakten die veelvuldig worden gewassen.
  • Op plekken waar voedsel wordt bereid.
  • Op plekken die recent zijn behandeld met andere insecticiden of op plekken waar het lokaas vervuild kan worden met andere insecticiden.

Dosering van de gel

De dosering van de gel is enerzijds afhankelijk van het soort insecticide en anderzijds van de aantastingsgraad.

Voor kakkerlakken

In de tabel hieronder wordt beschreven wat de aangeraden dosis is per aantastingsniveau en soort kakkerlak.

 De aangeraden dosis is per aantastingsniveau en soort kakkerlak

  1. lichte aantasting: kleine actieve kakkerlakpopulaties.
  2. gemiddelde aantasting: kakkerlakken worden overdag nauwelijks waargenomen.
  3. hoge aantasting: kakkerlakken worden overdag vaak waargenomen.

Voor een passende dosis dienen de volgende formaten worden aangehouden:

  • 1 druppel met 5mm doorsnee: 0,05g
  • 1 druppel met 7mm doorsnee: 0,1g
  • Het product kan ook aangebracht worden middels een lijntje. Er dient dan 1 druppel van 0,05 g ofwel 0,1 g worden uitgesmeerd tot een dun lijntje.

Voor zilvervisjes

Voor maximale werkzaamheid dient de gel worden aangebracht in en rondom de directe schuilplaatsen van de zilvervisjes. Indien mogelijk tussen deze schuilplaatsen en voedselbronnen. Eén goed uitgevoerde behandeling is voldoende om de zilvervisjes te bestrijden. De passende dosis tegen zilvervisjes is 0,14 gram per m2. Tevens kan de druppel worden uitgesmeerd tot een lijntje.

Werking en resultaat

De eerste resultaten zullen zichtbaar zijn vanaf 24 uur na het aanbrengen van de gel. Het maximale controleniveau wordt na lichte tot gemiddelde aantasting bereikt vanaf 6 dagen. Bij een hoge aantastingsgraad kan dit oplopen tot enkele maanden. Bij controles moeten de behandelde plaatsen worden nagekeken. Bij zeer besmette plekken kan Maxforce Platin, indien nodig, nogmaals worden aangebracht.

Resistentiemanagement

Kakkerlakken hebben de eigenschap snel resistentie op te bouwen tegen bestrijdingsmiddelen. Het is hierdoor raadzaam om Maxforce Platin niet als losstaand product te gebruiken, maar altijd in te zetten als onderdeel van een geïntegreerd bestrijdingsplan waarin gelformuleringen met verschillende basis worden gebruikt. Door een geïntegreerd bestrijdingsplan te gebruiken kan resistentie-ontwikkeling bij de insecticide worden voorkomen.