Oosterse kakkerlak

Print page

Classificatie

Soort
Kakkerlak

Latijnse naam
Blatta Orientalis

Familie
Blatidae

Omschrijving

De Oosterse kakkerlak is groot van soort en kan 26 tot 32 mm lang worden. Zijn huid is glanzend dieprood tot bruinzwart van kleur. De mannelijke soort heeft langere vleugels dan de vrouwelijke soort.

Gedrag

Net als de Duitse kakkerlak, is de Oosterse kakkerlak het meest actief in de vroege avond. Omdat hij geen goede klimmer is, bevindt hij zich het liefst op het niveau van de begane grond. Deze soort voedt zich met elk soort rottend materiaal, inclusief afval, en weet zo zijn bacteriën over te dragen op elk oppervlak dat hij passeert. Het vrouwtje legt haar eitjes in capsules die ootheca heten. De levenscyclus in het nymphe-stadium duurt 6 tot 12 maanden.

Leefomgeving

Van oorsprong komt de Oosterse kakkerlak uit Noord-Afrika, maar tegenwoordig wordt hij overal ter wereld gevonden. Hij geeft de voorkeur aan vochtige, donkere en verborgen schuilplaatsen, zoals kelders, leidingen en andere ondergrondse delen van gebouwen. Doordat de Oosterse kakkerlak zich verplaatst via ondergrondse holtes, leidingen en afvoeren, kan de schuilplaats vaak onopvallend buiten het besmette gebied liggen. Dit maakt het moeilijk de Oosterse kakkerlak te identificeren. Verder wordt hij meestal gevonden in de buurt van de begane grond van gebouwen, maar soms ook op hogere plekken. Omdat hij een liefde heeft voor water in gebouwen, kan hij zich vestigen in rioleringen, kelders, onder gootstenen, in baden of in wasmachines.

Risico's van de Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak vormt vooral een risico omdat hij tijdens zijn zoektocht naar voedsel allerlei voedingsmiddelen besmet. Hierdoor kan hij in elk gebied dat hij doorkruist, ziektes als salmonella en E-coli verspreiden. Daarnaast kunnen de uitwerpselen van de kakkerlak ook allergieën en astma veroorzaken.

Oosterse kakkerlak bestrijden

Om de Oosterse kakkerlak zo effectief mogelijk te bestrijden, kunt u gebruikmaken van de producten uit onze Maxforce-gamma: Maxforce Platin, Maxforce White en Maxforce Quantum. Verder kunnen AquaPy® EW 165, Ficam® W, K-ohtrine Flow 25 en de Solfac producten ook een oplossing bieden.

Duitse kakkerlak

Lees meer

Amerikaanse kakkerlak

Lees meer